Sunday, October 16, 2011

Chill la derrrrr...

ASSALAMUALAIKUM..

Sejak kebelakangan ni aku tak ada mood or even masa nak berbunga2 lagi tulis entri. Dah mula terasa kesibukan dengan semester ke-2 ni dengan kelas n assignments (eleh, itu pun nak gelabah). Alhamdulillah, setakat ni bermula dengan baik. Walaupun ada beberapa perkara yang merisaukan kepala aku ni (kelam kabut je lebih, benda kecik je punn).

Disebabkan aku tanggung diri 100% untuk degree aku sendiri dari segi financial, so I NEED INCOME .. Ahaha.. Jobs tu sentiasa ada, tapi aku je dikekang oleh MASA!!! Huahua.. Terpaksa tolak buat stakat ni dah masuk 5 jobs dengan alasan masa menjadi kekangan. Huahua..

Memang tak dapat dinafikan yang semester ni jadual aku agak PADAT di mana dari isnin hingga jumaat ada kelas. Cuma free hari rabu n weekend je. Kebanyakkan jobs yang aku dapat semuannya memerlukan komitmen penuh sekurang-kurangnya 20 hari - sebulan.



Masa dan duit tu umpama iceberg ni.. Mencair dan tersejat...

SABO JE LA IZMIR OIIII..


Alhamdulillah disebabkan ramai yang mempercayai dan yakin dengan hasil kerja aku (pada pandangan aku), so jobs tu tak putus2.. Namun apakan daya, masa tak mengizikan aku untuk meletakkan komitmen kepada job2 tu semua. Yang menariknya, di saat kesibukan aku pada semester inilah job2 yang TAK PERNAH2 aku dapat dan BETUL2 LARI DARI BIDANG aku pun datang menduga aku dalam membuat keputusan. Job jadi talent, usherer, asisstant production manager, modeling dan lain2.

AKU NAK MENCUBA BENDA BARU, TAPI MASA MENGHALANG AKU BERPENGALAMAN.. SABO JELAH...

This time probably my tough part in this journey of digging the gold of knowledge kot.. KUATKAN SEMANGAT IZMIR!! Aku just berdoa dalam try arrage masa dengan sebaik mungkin la bagi meneruskan kelansungan hidup nak belajar ni.. Apa2 pun, JANGAN TAKUT NAK AMIK RISIKO!!!

CHILL LA IZMIR, HIDUP NI TAK BOLEH LA DALAM KEADAAN YANG SELESA JE.. SEKALI SEKALI SUSAH SIKIT BARU SYIOKKK!!! pfftt.. :s


video

Thursday, October 13, 2011

Lewa

Kadang-kadang dalam PERSAHABATAN itu membuatkan kita rasa yang kita ini adalah KESAYANGAN sahabat2 kita. Sehinggakan kita rasa dia adalah AKAK, dia adalah ABANG dan dia adalah KEMBAR kita.




video



Apa-apa yang terjadi dan dia lakukan akan memberikan kesan kepada kita. Pernah tak sebelum tidur kita terganggu kerana terlalu MEMIKIRKAN hal-hal sahabat kita? Pernah tak dalam sehari kita kehidupan kita MENANGIS kerana sahabat2 kita?

Sepertimana kita mahukan yang terbaik untuk diri kita dan keluarga, kita pasti mengharapkan yang TERBAIK UNTUK SAHABAT2 KITA. Kita tak mahu tengok mereka menangis TANPA KITA BERBUAT APA-APA. Jika kita tak mampu untuk membantu menyelesaikan MASALAH yang dihadapi mereka sekurang-kurangnya bahu kita tersedia untuk mereka bersandarkan kepala dan menangis.

AKU SAYANGKAN SAHABAT2 AKU YANG DISEBUT2 SEBAGAI BFFS.


Kadangkala keputusan yang kita buat adalah salah pada pandangan dia. Sebagai sahabat, dia mendengar dan menasihati. Begitu juga dengan dia, jika dia salah membuat keputusan pada kiraan kita, PASTI kita akan menasihati. Namun nasihat kita disalah anggap. Mungkin dia lebih tahu apa yang dia lakukan. Semoga dia mencapai KEBAHAGIAAN dan KEPUASAN dengan apa yang telah putuskan.
AKU SAYANGKAN BBFS AKU.

*Tulisan ini ringkas di waktu yang ringkas tetapi tak ringkas maknanya semasa aku menulisnya


Friday, October 7, 2011

CEKIK.GERAM.

Dah lama aku tak baca novel-novel Melayu (since nak improve English kononnya), tapi hari ni aku dah habiskan membaca sebuah novel hasil fantasi Ridhwan Saidi yang dizahirkan ke atas kertas sehingga setebal 258 muka surat (tak termasuk kulit novel), CEKIK. Thanks kat KEROL sebab kasi aku pinjam novel ni. Puas aku cari sebab kekurangan masa dan peluang utk mencari novel ni.


Wajah, paras rupa dan biodata CEKIK.
Wajah novel ini pada pendapat aku tidaklah se-menarik mana (DON'T JUDGE A BOOK BY ITS COVER*haha), tapi ia memberi penjelasan secara lansung kepada sesiapa yang melihat sebelum membacanya. Gambar kat bawah ni la wajah CEKIK ni. Dari situ kite boleh tahu yang tajuk dan gambarnya ada kaitan dengan isi perut novel ni. CEKIK. Parasnya nak cakap comel tu, takde la comel macam kamus masa kita sekolah2 menengah dulu, tapi yang sedang2 saja dan kalau nak baca dalam train/bus/kereta pun takde la sampai kena lebarkan tangan macam nak baca surat khabar. Macam sebesar Galaxy Tab je (insyAllah aku beli gadget ni utk kemudahan aku). Ia diterbitkan oleh sebuah publishing company, FIXI.

wajah dan rupa paras Cekik.


Pencipta takdir CEKIK.
Agak menarik bila seorang yang berlatarbelakangkan bidang senibina mencipta kehidupan dan takdir (takdir dlm kehidupan sebuah novel). Aku kenal la juga beliau sebab beliau bekas pelajar fakulti aku juga (senior) n dari blog beliau binfilem.blogspot.com. Kalau nak tahu lebih pasal beliau boleh la pergi blog beliau tu. Aku agak teruja dengan cara penulisan dia yang agak bijak menyusun batu-bata, tiang, lantai, atap, dinding, awan, laut, hutan, bukit, padang dalam kehidupan CEKIK ni. Kadang2 bila baca satu bab, beliau tarik kita ke satu cerita lain sampai kita lupa apa kisah tunjang bab tadi sampailah beliau bawa balik kita
ke pangkal cerita bab tersebut. Nice!

Ratah sikit2.
Aku just nak ratah sikit2 je rencah kehidupan CEKIK ni (just nak share). Kemungkinan apa yang aku fikirkan/rasakan boleh diterima/tak boleh diterima korang. Okay, ;-

Jujur aku akui yang aku agak teransang dari segi seksual bila membaca hampir 70% daripada novel ni. Bukan senang nak terangsang daripada pembacaan semata-mata kalau tak kena pada 'sensitive parts/suis'. Dalam CEKIK ni menggambarkan macam mana dunia dan kehidupan pada tahun 2020 (kemungkinan sama dan kemungkinan tak sama lansung) di mana kemodenan menjadi kompas kepada paksi akal fikiran insan. Bagaimana gaya hidup (sosiologi), pemikiran (psikologi) bertindak balas dengan kemodenan. ZINA, LIWAT, ARAK, USTAZ, PENSYARAH, PELAJAR, KANAK2, REMAJA, ANDARTU, MC DONALDS, PORNO, MAGGI, PITA HVS, KUCING, MERCUN/BUNGA API, NOVELS, MAJALAH GLAM/VOUGE ITALY, BAHASA ENGGERIS, BAHASA MELAYU, TELUR, KUBUR, SURAU, JAMBAN, SWIMMING POOL, CHEWING GUM, POLIS, SUMBANG MAHRAM, LEHER, BAYI, SURAT CINTA, , SEJADAH, SEMBAHYANG JUMAAT, CILI PADI, AIR MANI, TUDUNG, BOGEL, KOTEK, KORUPSI, PEREMPUAN2 SEKSI, LELAKI2 JAMBU ini semua menjadi rangka-rangka TAKDIR dalam kehidupan dalam CEKIK.

Kalau difikirkan balik kisah CEKIK ni macam lebih kurang macam kisah Mythology Greek, Oedipus di mana anak lelaki berkahwin (atau melakukan hubungan seks dengan ibu kandung), membunuh bapa kandung, melarikan diri dari takdir (secara concious/unconcious) dan cuba menentukan takdir serta ajal. Malah PENAFIAN ke atas takdir yang sudah tertulis dan MENUDING JARI kepada TUHAN. Boleh dikatakan Oedipus Melayu versi tahun 2020 (pada pendapat aku lah).

TAPI, aku tak pasti samada aku GERAM dengan diri sendiri ataupun dengan Cekik. Sebab aku tak tahu MACAM MANA PEMBUNUHAN BAPAK SI WARITH NI BERLAKU!!!. Punya la aku perah kepala otak aku ni cuba pikir balik putar belit cerita ni last2 aku surrender dan akui je la yang HANYA Warith sorang tu je yang tahu macam mana pembunuhan bapak dia tu. * ke aku ni yang lampi sampai tak dapat2 lagi tangkap cara pembunuhan tu??? ;(

Apa2 pun aku boleh kasi 4 daripada 5 bintang utk CEKIK ni.
*Structure cite menarik
*Berani dan jujur.
*Buat aku geram lepas baca.

Tahniah Ridhwan Saidi! (jangan kembang pulak..hehe..peace!)



Leher. Secara kebetulan ada kena mengena dengan aku.

Saturday, October 1, 2011

Bunga2 Single

Dah terlalu banyak membebel dalam puisi-puisi, subuh ni aku nak melayan perasaan plak la.. Nak manjakan diri dengan perasaan kempunan nak BERCINTA. Hahah..(tak boleh bla ayat kempunan).

Tak salah kalau SINGLE tapi nak BERANGAN rasa macam tengah BERCINTA kan? Hehehe. Berangan macam tengah bercinta untuk satu malam (subuh dah pun actually) pun jadilah kannn..

Ni, lagu ni bila aku dengar buat kali pertama terus aku jatuh cinta (susah aku nak dengar lagu ,Melayu n terus jatuh cinta mcm ni). Lirik dia bukan menceritakan sesuatu yang mengembirakan, tapi melodinya terlalu romantik untuk aku sampai berjaya buat aku rasa yang aku sedang SYOK BERCINTA.
Klik play lagu ni then baru sambung baca.. Layanlah lagu ni sambil mata melayan ulat-ulat tulisan aku ni..

video

Tak nak aku bercakap mengenai liriknya, aku sekadar nak merepek mengenai perasaan aku yang BERBUNGA-BUNGA sekarang bila dengar lagu ni. Haihh, tak tahulah.. Aku betul-betul rasa DIMANJAI oleh lagu ini. Rasa macam masa tengah hangat bercinta macam sebelum-sebelum ni. INDAH.. TENANG.. NYILU rasa hati aku ni bila rasa BERCINTA macam ni.. Hehe..

Apa yang aku nak katakan di sini ialah, tak semestinya PERLU BERCINTA barulah dapat merasa perasaan berbunga-bunga mcam ni.. NIKMATNYA bercinta bila jadi SINGLE ialah bila aku dapat BERANGAN SENDIRI seseorang yang AKU CIPTA sendiri KARAKTER DAN PERSONALITINYA. Hahah.. CIPTA JODOH SENDIRI 100% mengikut kehendak sendiri!!! Hebatkan?? Hahaha..


Dia wish aku "Good morning" setiap pagi walaupun hanya melalui via sms/bbm/whatssap. Dia akan tanya aku dah makan ke belum setiap waktu breakfast, lunch, hi tea, dinner, supper. Dia akan call aku setiap malam sebelum tidur atau aku yang akan call dia. Aku dan dia akan keluar setiap weekend berjimba tengok movie, shopping, makan-makan, round2 KL, Bukit Bintang, Damansara, Hartamas. Dalam kereta, aku akan pegang tangan dia.
Dia akan belai-belai rambut aku, aku belai-belai pipi dia. Dia cium dahi aku, aku balas ciuman pada kedua belah pipi dia. Dia peluk sampai aku rasa betul-betul tenang dan selamat. Biar berpeluk sampai berjam-jam lamanya dah cukup memadai sebab aku rasa sangat tenang dan selamat bila dada aku melekat pada dada dia. Biar getaran jantung aku bersatu dan senada dengan getaran jantung dia. Biar bau badan dia menjadi sesuatu yang aku rindu bila k
ami berpisah nanti.
Biar aku tidur dengan senyuman sebab orang yang terakhir aku fikirkan ialah dia. Biar permulaan hari aku disambut oleh dia dan pengakhiran hari aku dilepaskan dengan kasih dan sayang dia. Hari-hari aku akan sentiasa bahagia dengan ayat-ayat manis daripada dia. "SAYANG, I LOVE YOU. I RINDU YOU LAH SAYANG.."
Biar aku pakai smart2, comel2, hensem2 semata-mata untuk dia walaupun hanya weekend je aku jumpa dia. Suara dia saja dah buat aku tenang dan bahagia walaupun tak melihat wajah dia. Kehidupan aku sudah cukup lengkap walaupun hanya bersama dengan dia. Biar sampai kesyukuran aku pada Tuhan hanya kerana mewujudkan aku ke dunia ini dengan kehadiran dan kasih sayang dia. "Tuhan, aku bersyukur pada Mu kerana memberikan dia kepada aku. Ter
ima kasih ALLAH..".

Macam tu la sikit punya berangan aku bila dengar lagu ni. Sampai meremang bulu roma aku menulis sekarang ni sambil berangan tentang seseorang kekasih yang aku CIPTA SENDIRI KARAK TER DAN PERSONALITINYA. Semua yang indah-inda h dan tenang-tenang belaka.


HEBAT JUGA RASA BERCINTA SEBAGAI SEORANG YANG SINGLE.

ALHAMDULILLAH.. Aku masih lagi mampu merasai hebat dan bahagianya BERCINTA walaupun tak ada couple/kekasih. Sesungguhnya rasa CINTA itu masih lagi WUJUD dan masih lagi TAJAM dalam jiwa aku sebagai manusia biasa. Lumrah manusia. Ada rasa CINTA walaupun disakiti berkali-kali..

RAIKANLAH CINTA DAN KEKASIH KORANG. RASA BERCINTA ITU INDAH... KAN? ;)
SALAMMMM..