Friday, July 27, 2012

SANGAP

Salam..

Tak ada apa2 yang penting nak dikongsi sekadar untuk melepaskan geram dan SANGAP menulis je.. Nak tahu kenapa aku SANGAP?

LAPPY
Lappy aku dah nak dekat 3 bulan tak bernyawa. Nasib baiklah dah nak hujung2 semester baru dia nak buat hal, kalau tak mesti meroyan aku nak buat assignment. N nasib baiklah ada bff aku si Arol bagi pinjam lappy dia (kesian lappy dia plak dah hilang skang dikebas org gila). Ahli bijak pandai dalam bidang perkomputeran bagitau yang AMD Chip lappy aku terbakar. Dah 3 kali aku hantar repair, tapi duk jadi benda yang sama je. So, aku amik keputusan nak beli je lappy baru. Tapi tunggu aku KAYA la dulu, insyAllah bulan September baru dapat beli baru (lappy lama, still simpan sbab banyak mbantu aku dan byk kenangan). Maka, sekarang aku hanya menagih lappy kwn2 saja bila SANGAP tak terbendung.

TIME
Time yang aku ada sekarang adalah time yg paling sesuai utk menulis. Sebab PELUANG dah terbuka luas untuk aku kembangkan minat dan kemahuan dlm penulisan. Beberapa orang kawan yang BUDIMAN telah membuka peluang2 menulis dan sekali gus membakar semangat aku. Kebetulan pulak aku tengah CUTI SEMESTER sekarang ni, bulan RAMADHAN pula tu, so memang sesuailah untuk aku menulis (Bulan puasa tak byk job shooting, so aku mengganggur kebanyakan waktu). Tak dinafikan juga bahawa bulan Ramadhan ni banyak membantu aku dalam 'menikmati' hidup 'AKU SEBAGAI AKU DALAM 'MEREKA''.

INSPIRASI
Inspiration comes at the right time. Aku tak sangka since cuti semester ni banyak benda yang aku lalui dan mberi inspirasi utk menulis (benda kecil pun beri impak besar pd aku). Kalau sebelum ni aku merungut tentang 'ketumpulan rasa' yg berlaku pada diri, tapi sekarang ALHAMDULILLAH, aku sudah mampu kembali 'merasa' setiap nikmat. AKU BUKAN LAGI BANGKAI BERNYAWA. Aku sudah dapat kembali JIWA itu.

Itulah antara sebab2 utama aku SANGAP nak menulis. Nak tahu apa solusi yg aku buat sekarang utk kurangkan rasa ini?
Aku sambung membaca novel yg telah lama tertangguh baca (pastu continue baca novel yg masih dlm PEMBALUT PLASTIK), tengok movie/tv, tulis sikit2 kat PHONE n A4 PAPER, pastu ada juga pinjam2 lappy kwn2 utk menulis dan terus MELIHAT, MENDENGAR DAN MERASA apa yg ada di sekeliling utk terus peroleh inspirasi dan terus BELAJAR tentang nikmat hidup. Semua ni aku lakukan sementara aku belum ada LAPPY sendiri dan sementara mood dan waktu masih menyebelahi aku.


Dah, tu je nak cite, SELAMAT MENJALANI IBADAH DI BULAN RAMADHAN SAYANG2 SEMUA. :)







2 comments: